Stay current. Carry nationwide.
LEOSA lets qualified retired and separated officers carry concealed across state lines, as long as they requalify every 12 months. We help you find where, and remember when.
Look up your state's qualification standard- Enacted
- 2004
- Amended
- 2010
- Amended
- 2013
The essentials, in plain language
Who qualifies
Officers who separated in good standing after 10+ years with arrest powers, or after probation due to a service-connected disability.
The annual qualification
Meet the active-officer firearms standard set by your former agency, your state, or a certified instructor in your state.
What you carry
Your agency photo ID and your current qualification certification, every time you carry.
Where it doesn't apply
Prohibiting private property, restricted government property, federal facilities, school zones and aircraft.
Requirements and providers by state
Texas
Recently verified providers
How we verify listingsAustin, TX · Range · Semi-auto, Revolver · $95
Verified Oct 2026Tampa, FL · Academy · Semi-auto · $110
Verified Oct 2026Phoenix, AZ · Agency program · Semi-auto, Revolver · $60
Verified Sep 2026Harrisburg, PA · Independent instructor · Semi-auto · $85
Verified Sep 2026Kingston, NY · Range · Semi-auto, Revolver · $125
Verified Sep 2026A provider's own course of fire, once they publish an override, shows on that provider's listing page.
Before you go to the range
Do I need a new qualification for each gun? + −
LEOSA refers to the type of firearm. Most states qualify you by type (semi-automatic or revolver) rather than by individual gun. Check your state page for its rule.
Can I qualify in a state I don't live in? + −
Usually, yes — LEOSA doesn't require you to qualify in your home state. Many officers qualify wherever a provider offering their state's (or their former agency's) standard is convenient. Confirm with the provider before booking.
Does LEOSA cover a long gun? + −
In practice, LEOSA qualification is built around concealed carry, so providers mainly test handguns (semi-automatic or revolver). If you carry something else, check your state's standard and confirm with a provider directly.
Is the qualification card a permit? + −
No. It's proof you passed your required annual firearms proficiency test — not a concealed carry permit. Carry it with your agency photo ID, as 18 U.S.C. § 926C(d) requires.
Reviewed by officers who've stood on the line
Each state page is checked against the statute and that state's POST guidance by a retired officer and certified firearms instructor, then dated. If a rule changes, we update the page and say what changed.
Put your qualification program in front of retired officers.
Get featured in your state, or check whether an exclusive region license is available for your ZIP code.